on , |

Βρισκόμαστε στην Χριστουγεννιάτικη περίοδο, κατά την οποία πραγματοποιούμε το 53% των αγορών μας σε παιχνίδια όλου του χρόνου. μως άρχισαν να κυκλοφορούν περισσότερα ακατάλληλα, απόμιμητικά (μαϊμούδες) απαράδεκτα αλλά και επικίνδυνα παιχνίδια. Το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος συμβουλεύει τους καταναλωτές για το ευαίσθητο θέμα της αγοράς παιχνιδιών:

* Το σήμα CE στα παιχνίδια, διασφαλίζει μόνο θεωρητικά τον αγοραστή, αφού ο έλεγχος για την απόλυτη τήρηση των προδιαγραφών – κ.λπ., που είναι η προϋπόθεση του σήματος, είναι και σε αυτόν τον τομέα, ανύπαρκτος και επέρχεται μόνο όταν συμβεί ατύχημα. Στο βαθμό που τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές, τα παιχνίδια της αγοράς, με τις επιφυλάξεις και προϋποθέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην κάθε περίπτωση, είναι ασφαλή.

* Τα παιχνίδια, ανάλογα βέβαια με τον αντίστροφο σκοπό τους, έχουν σημαντική συμμετοχή στα ατυχήματα, μέσα και έξω από το σπίτι. Ατυχήματα, τα οποία, σε καμία περίπτωση ασφαλώς, δεν αναιρούν την αναγκαιότητα των παιχνιδιών, αλλά υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της εναρμόνισης CE, παιχνιδιού και ηλικίας παιδιού.

* Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, την πρωτοβουλία για την αγορά-επιλογή παιχνιδιών έχουν κατά 61,7% τα παιδιά και κατά 38,3% οι μεγάλοι. Έτσι ένα σύνολο μεγαλύτερο από το 90% αυτών που επιλέγουν (αφού φυσιολογικά τα παιδιά δεν έχουν τη σχετική πληροφόρηση), διαλέγει χωρίς καμία γνώση για τις προϋποθέσεις ασφάλειας που πρέπει να πληρούν τα παιχνίδια.

* Η προώθηση των παιχνιδιών αμφίβολης ποιότητας και προδιαγραφών έχει κλιμακωθεί με την μέθοδο των μεγάλων εκπτώσεων στη χονδρική.

* Ο συντελεστής υπερβολικού κέρδους για το λιανεμπόριο οδηγεί

Άφησε το μηνυμά σου

Ειδήσεις