on |

ΙΝΚΑ ΔΤ 323/14.12.11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΟ Ενώσεων Καταναλωτών

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Αθήνα, Ραγκαβή 101 τηλ. 2106457133,  6977417052 

ΙΝΚΑ/ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αθήνα, Γ Σεπτεμβρίου 13 τηλ, 11711, 2103632443

Οι ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ενημερώνουν τους δανειολήπτες ότι με βάση την υπ’ αρ.3084/2010 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών που θεωρήθηκε και ήδη εκτελέστηκε το 2011, εκδόθηκε μετά από ομαδική αγωγή κατά της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και αποτελεί την πρώτη απόφαση Ελληνικού δικαστηρίου που δημιουργεί νομολογία για την επιστροφή των εξόδων φακέλου με επιδίκαση ΗΘΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ.

Το σημαντικό έγκειται στο σκεπτικό της απόφασης διότι:

1) Το δικαστήριο δέχτηκε και επιδίκασε χρηματικό ποσό ως αποζημίωση ηθικής βλάβης ύψους 150 ΕΥΡΩ για έκαστο των εναγόντων που κρίθηκε εύλογο και δίκαιο λαμβανομένου υπόψη της οικονομικοινωνικής θέσης της πανίσχυρης τράπεζας όσο και του αδύναμου δανειολήπτη.

 2) Αφορά η επιδίκαση όλων των μορφών δανείων , στεγαστικών, καταναλωτικών, πιστωτικών καρτών, επαγγελματικών, «όλα σε 1», διακοποδανείων, εορτοδανείων, αυτοκινήτου κ.α.

 3) Οι δανειολήπτες εισπράττουν πίσω το σύνολο των εξόδων φακέλου ή όπως αλλιώς τα ονόμαζαν οι τράπεζες, χωρίς καμία επιβάρυνση.

4) Αποδείχτηκε με βάση το σκεπτικό της απόφασης, ότι, με παράνομες συμπεριφορές της η εναγόμενη προκάλεσε στους δανειολήπτες υπαίτια σημαντική ηθική βλάβη, η ικανοποίηση της οποίας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καταναλωτή και σημαντική έκφανση της νομικής του προστασίας και της αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου από την παράνομη συμπεριφορά του προμηθευτή και εν προκειμένω της Τράπεζας (Περιοδικό ΔΙΚΗ, έτος 2007, μελέτη Ιάκωβου Βενιέρη). Ο καταναλωτής που αντιμετωπίζει την αντισυμβατική ή εν γένει παράνομη συμπεριφορά του προμηθευτή βιώνει συγκεκριμένη προσβολή της προσωπικότητάς του και άλλων αγαθών. Μπορεί αυτά να μην είναι αποτιμητά σε χρήμα, ωστόσο το μέγεθος της προσβολής μπορεί να αξιολογηθεί προκειμένου να υπολογισθεί και η αποκαταστατική αποζημίωση. Η τράπεζα παραβίασε τη 1969/1991 ΠΔΤΕ που απαγορεύει την είσπραξη προμήθειας και κατέφυγε στη σκόπιμη διατύπωση και χρήση αδιαφανούς και καταχρηστικού όρου στη χορήγηση των δανείων, με σκοπό να τον χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να εισπράξει με συγκεκαλυμμένο τρόπο ποσά τα οποία δεν δικαιούνταν, προκαλώντας σε εμάς ζημία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η εναγόμενη προσέβαλε την προσωπικότητά μας και λήφθηκε υπόψη η εκμετάλλευση της διαπραγματευτικής μας αδυναμίας από την εναγόμενη και των εν γένει συνθηκών υπό τις οποίες έλαβαν χώρα η παρανομία, του βαθμού πταίσματος της εναγόμενης και της οικονομικής κατάστασής της.

Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν των συνεχών άοκνων ενεργειών της «Κίνησης πολιτών Δανειοληπτών», Ραγκαβή 101, ΑΘΗΝΑ 2106457133 και του ΙΝΚΑ/ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Γ’ Σεπτεμβρίου 13 τηλ. 11711, 2103632443

Αθήνα 9-12-2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝΚΑ/ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Γιώργος Λεχουρίτης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Γιώργος Μπαρτζώκης

Άφησε το μηνυμά σου

Ειδήσεις