on , |

Αθήνα, 19.10.2011 Αρ. Πρωτ. 1821

ΠΡΟΣ : ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Και συνημμένος πίνακας  21 αποδεκτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Σε όλα τα κατά τόπον επιμελητήρια Ελλάδας.

Αξιότιμοι κύριοι,

Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (Φορέας Προστασίας Καταναλωτών), μετά την ψήφιση και εφαρμογή του Ν. 3869/2010 περί ρυθμίσεως οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, και εφαρμόζοντας εδώ και ένα χρόνο το σχετικό νόμο διαπίστωσε πως, πέραν των φυσικών προσώπων, πάρα πολλοί επαγγελματίες, που έχουν δάνεια και ως φυσικά πρόσωπα, επειδή ασκούν εμπορική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνονται για αυτά, στο πεδίο Εφαρμογής του εν λόγω νόμου φυσικών προσώπων, παρά το σαφές ότι, αυτά τα δάνειά τους δεν είναι επιχειρηματικά ή επαγγελματικά, αλλά ως εκ τούτου δεν μπορούν να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους, έναντι των τραπεζών ούτε από τα προσωπικά τους δάνεια ούτε από τα επιχειρηματικά που την βαρύνουν.

Ομοίως, επαγγελματίες που ενώ διέκοψαν τις εργασίες τους, η τοπική εφορία δεν κλείνει τα βιβλία τους, επειδή οφείλουν ΦΠΑ, με το ίδιο ανωτέρω επακόλουθο, παράνομης στέρησης του δικαιώματος υπαγωγής τους ούτε και για τα προσωπικά τους δάνεια στον Ν. 3869/2010.

Θεωρούμε πως αυτές οι 3 στερητικές δικαιώματος, παραλείψεις, του ως άνω Νόμου είναι άδικες και, προς την κατεύθυνση αυτή σας καλούμε όπως κάνετε σχετικές τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, στο αρμόδιο υπουργείο και / ή στον αρμόδιο υπουργό, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει τροποποίηση του Ν. 3869/2010 ως προς την ενεργητική νομιμοποίηση αυτών των προσώπων, προκειμένου να δύνανται να τύχουν των ευεργετικών του ρυθμίσεων και έμποροι μικρού η ανεξαιρέτως κύκλου εργασιών, καθώς και οι εξ οφειλών ΦΠΑ στερούμενοι κλεισίματος βιβλίων, ή άλλως όπως πληρέστερα εσείς το προσδιορίζετε.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν την αντίστοιχη ρύθμιση των χρεών τους ως φυσικά πρόσωπα, και επαγγελματίες – έμποροι, οι οποίοι θα ήθελαν να σώσουν την πρώτη κατοικία, χωρίς να υποχρεούνται να πτωχεύσουν κατά τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ιδιαίτερα, στην δύσκολη αυτή χρονική περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε, και που δεν διαφαίνεται ορίζοντας ανάκαμψης, επιβάλλεται η ένταξη αυτών των επαγγελματιών εμπόρων, έτσι ώστε να μπορούν να σώσουν την κύρια ή μοναδική κατοικία τους.

Ελπίζουμε και ευελπιστούμε στην μετά από τις ενέργειές σας, θετική ανταπόκρισή του Υπουργείου, προκειμένου να τύχουν αντίστοιχα και οι επαγγελματίες, για τα δάνειά τους ως φυσικά πρόσωπα, των ευεργετικών διατάξεων του Ν. 3869/2010.

Με τιμή

ο πρόεδρος του Δ.Σ.

Γιώργος Λεχουρίτης

Άφησε το μηνυμά σου

Ειδήσεις