on , , , |

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Να απευθυνθεί στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κύριοι Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων,                                                                                                                                            είμαστε η μεγαλύτερη δευτεροβάθμια καταναλωτική οργάνωση της χώρας και συνεπώς έχουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς και για τα φλέγοντα θέματα του εμπορικού κόσμου.

Σας εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας για την ρύθμιση οφειλών που προτείνει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και για την απευθυνόμενη προς αυτούς απειλή κατάσχεσης εντός είκοσι ημερών εάν δεν κατορθώσουν να ενταχθούν σε ρύθμιση με τον Οργανισμό. Είναι απολύτως ανέφικτο ένας επαγγελματίας να εξασφαλίσει άμεσα φορολογική ενημερότητα και να καταφέρει ταυτοχρόνως να αρχίσει άμεσα καταβολές και για τις τρέχουσες και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.

Η προτεινόμενη από την κυβέρνηση προς τους οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες ρύθμιση είναι μη ορθολογική, εξωπραγματική  μη εφαρμόσιμη και εκβιαστική αφού θέτει προθεσμία υπαγωγής  σε αυτήν μόλις είκοσι ημερών μετά την παρέλευση της οποίων ο ΟΑΕΕ αλλά και το ΙΚΑ θα ξεκινήσουν κατασχέσεις ακόμη και κατά της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη. Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι απολύτως ανεδαφική στην τρέχουσα ιδιαίτερα ζοφερή για τους ελεύθερους επαγγελματίες συγκυρία διότι με αυτήν καλούνται οι επαγγελματίες να πληρώσουν άμεσα και τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τον Οργανισμό. Οι περισσότεροι έμποροι ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν πραγματικά να υπαχθούν στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση και έχουν βρεθεί πλέον ουσιαστικά ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Ταυτόχρονα επικρέμεται πάνω από τους ελεύθερους επαγγελματίες η  απαράδεκτη απειλή κατάσχεσης ακόμη και της μοναδικής τους κατοικίας εντός είκοσι ημερών από σήμερα για χρέη προς τον Οργανισμό . Θεωρούμε ακραία κοινωνική πρόκληση το γεγονός ότι απειλείται πλέον ευθέως ακόμη και η μοναδική κατοικία των ελευθέρων επαγγελματιών ακόμη και για μικρά χρέη τους προς τον Οργανισμό την ίδια ώρα που ουδείς έχει λογοδοτήσει για το καταστροφικό κούρεμα των ομολόγων του Οργανισμού δηλαδή για την εξαφάνιση των αποθεματικών του με την απαράδεκτη , σκανδαλώδη και αντισυνταγματική διαδικασία  PSI  του έτους 2012.

Η Ομοσπονδία μας καλεί εσάς τους βουλευτές να λάβετε πρωτοβουλίες για την νομοθέτηση  μιας διαφορετικής ρύθμισης των οφειλών των οφειλετών του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ δηλαδή για την νομοθέτηση μιας ρύθμισης που θα είναι εφαρμόσιμη και ορθολογική και θα επιτρέπει σε όλους τους ασφαλισμένους να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από σήμερα κιόλας.

Ζητούμε :

Α) Kεφαλαιοποίηση των οφειλομένων και αποπληρωμή τους από τους ασφαλισμένους σε πολλές μικρές δόσεις με την καταβολή των οφειλομένων να αρχίσει όχι από σήμερα αλλά όταν ξεπεραστεί η ζοφερή κρίση και ύφεση στην Αγορά και ξεκινήσει μια άνοδος της κατανάλωσης.

Β) Nα αποποινικοποιηθούν οι οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Γ) Nα νομοθετηθεί το απόλυτο ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη για οφειλές προς τον Οργανισμό και να παύσουν οι απαράδεκτες απάνθρωπες απειλές για έναρξη κατασχέσεων και πλειστηριασμών  σε είκοσι ημέρες από σήμερα κατά των ελευθέρων επαγγελματιών .

Δ) Οι τρέχουσες μηνιαίες εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ να μειωθούν ως ποσό και να εναρμονιστούν με την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα της Αγοράς.

Ε) Οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες να επιλέγουν ελεύθερα ασφαλιστική βαθμίδα όσον καιρό θα διαρκεί η ύφεση στην Αγορά και η μείωση της κατανάλωσης

ΣΤ) Nα αφαιρεθούν από τις οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών τα ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν τους παρασχέθηκε πραγματικά κατά τα παρελθόντα έτη.

Θεωρούμε απαράδεκτο να καταλογίζεται ευθύνη στους ασφαλισμένους για τη συνέχιση λειτουργίας του Ταμείου όταν είναι γνωστό ότι τα αποθεματικά του Ταμείου χάθηκαν λόγω της κυβερνητικής επιλογής κουρέματος των ομολόγων δηλαδή των αποθεματικών του με το PSI του έτους 2012.Δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι για τις σκανδαλώδεις κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν σε απώλεια αποθεματικών ύψους 151 εκατομμυρίων ευρώ του Οργανισμού δια της διαδικασίας κουρέματος των ομολόγων του (PSI).Είναι δε τραγικό το γεγονός ότι το Δημόσιο χρέος ακολουθεί αυξητικές τάσεις παρά την απώλεια αυτή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Η απειλή πλειστηριασμών κατά και της μοναδικής κατοικίας οφειλετών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων επαγγελματιών διατυπώνεται από κυβερνητικά στελέχη την ίδια ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών επιμένει στην έναρξη πλειστηριασμών κατά και της μοναδικής κατοικίας οφειλετών των τραπεζών. Η Ομοσπονδία μας που γνωρίζει καλά το κλίμα στην Αγορά, προβλέπει ότι θα επέλθει μεγάλη κοινωνική έκρηξη εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις παραπάνω νομοθετικές επιλογές της που οδηγούν στην απώλεια της μοναδικής κατοικίας χιλιάδων πολιτών  για οφειλές τους λίγων χιλιάδων ευρώ προς τράπεζες και προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αρχίσει επιτέλους έναν ουσιαστικό διάλογο για την αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και επίσης καλούμε τον ΟΑΕΕ να πάψει να στέλνει ειδοποιήσεις στους οφειλέτες για επικείμενες κατασχέσεις ακόμη και των μοναδικών του κατοικιών. Θα είναι αδιανόητο το ίδιο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης  να στερήσει την μοναδική κατοικία από συμπολίτες μας.

Κύριοι Βουλευτές η περίοδος που διανύουμε είναι η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.Δεν υπάρχει ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος επιλέγει να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν στον ΟΑΕΕ , πραγματικά δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις οφειλές αυτές άμεσα. Σας καλούμε με νομοθετικές σας πρωτοβουλίες να δώσετε  ευκαιρία στους ελεύθερους επαγγελματίες και στην Αγορά να ανακάμψουν. Απαιτείται μια νέα διαδικασία ρύθμισης η οποία θα περιλαμβάνει όσα σας προτείναμε παραπάνω και η οποία κυρίως θα διασφαλίζει το απόλυτο ακατάσχετο της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη του ΟΑΕΕ διότι η Αγορά δεν θα ανακάμψει χωρίς κοινωνική γαλήνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ινκα-γοκε)

Ειδήσεις