on , , |

Σχολικά είδη: Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Χωρίς πανικό αλλά με σύνεση, και κυρίως κατόπιν έρευνας θα πρέπει να γίνεται η αγορά των σχολικών ειδών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Αυτό συστήνει στους καταναλωτές ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης ο οποίος δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εκείνο που πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι έρευνα αγοράς. «Θα πρέπει να ψάξουν, να ερευνήσουν τι ακριβώς χρειάζεται το παιδί τους και βέβαια να κάνουν την έρευνα, έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως δεν θα αγοράσουν στο διπλάσιο ή ακόμη και στο τριπλάσιο ένα τετράδιο, μια σάκα ή οποιοδήποτε βοήθημα από το πρώτο κατάστημα το οποίο θα συναντήσουν. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πληθώρα προϊόντων».

Ωστόσο, όποτε κι αν αρχίσουν οι γονείς την «εξόρμηση» στα καταστήματα για τα σχολικά είδη θα πρέπει να αποφύγουν το σύνηθες λάθος. Όπως επισημαίνει ο κ. Λεχουρίτης «να μην κάνουν έρευνα εκ των υστέρων, καθώς καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες για διαφορά τιμών. Ότι αγόρασαν ένα προϊόν σε μια συγκεκριμένη τιμή και την επόμενη μέρα το βλέπουν φθηνότερα. Γι αυτό και συστήνουμε πρώτα να γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν και χρειάζονται να αγοράσουν κι έπειτα να το ψάξουν σε καταστήματα και βιβλιοπωλεία για να επιλέξουν το καλύτερο και φθηνότερο. Και βέβαια δεν πρέπει να τα αγοράζουμε εκ των προτέρων, αλλά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μόλις οι δάσκαλοι δώσουν οδηγίες για το τι ακριβώς θα πρέπει οι μαθητές να προμηθευτούν».

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ λέει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κυκλοφορούν και προϊόντα που είναι ακατάλληλα για τα παιδιά. Μερικές φορές υπάρχουν λύσεις για καλά και φθηνά σχολικά είδη μόνο που δεν είναι και ιδανικές, διότι κυκλοφορούν χιλιάδες προϊόντα με επιβλαβείς ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν, να βλάψουν την υγεία των μαθητών, όπως χρώματα, μολύβια, γόμες. Για αυτό και χρειάζεται έλεγχος όχι μόνο της τιμής αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών».

Όσον αφορά στις τιμές «είναι κάπως πρώιμα να μιλήσουμε για τις φετινές τιμές, αλλά είναι σίγουρο ότι οι επιχειρηματίες βιβλιοπώλες και καταστηματάρχες λόγω οικονομικής κρίσης γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να ξοδέψουν αφειδώς οι γονείς, άρα ευελπιστώ ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια περσινά επίπεδα αν και μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές».

Ειδήσεις